Opublikowano Dodaj komentarz

Krwawnik w kosmetyce pielęgnacyjnej.

krwawnik kosmetyki kwiat paproci

Krwawnik znany od starożytności.

Krwawnik pospolity to roślina, którą z pewnością spotkał każdy kto ma trochę szerszy kontakt z przyrodą niż widok skoszonych trawników. Występuje na terenie całej Europy oraz częściowo w Azji, można go spotkać przy lasach, na łąkach, na pastwiskach i nieużytkach rolnych. Krwawnik znalazł szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Już od czasów starożytnych był opisywany przez Hipokratesa, a w okresie średniowiecza przez św. Hildegarde. Nazwa łacińska odnosi się do mitycznego wojownika Achillesa, który rzekomo używał krwawnika do leczenia ran. Drugi człon Millefolium oznacza tysiąc liści, który nawiązuje do pierzastej budowy liścia. Krwawnik to roślina wieloletnia, osiąga wysokość 50cm, łodyga jest gęsto ulistniona, posiada włoski. Liście pierzaste 2-3 krotne, a kwiatostany w formie koszyczków kwiatowych koloru od białego do różowego.

Kwitnące ziele zbieramy od końca czerwca do września. Suszenie powinno przebiegać w cieniu w maksymalnej temp. 40°C, aby nie pozbywać się olejków lotnych, których zawartość sięga do 0,25%. Głównym składnikiem olejków jest chamazulen. Inne substancje zawarte w krwawniku to achilleina, kwasy organiczne, fitosterole oraz garbniki. W medycynie ludowej najczęściej stosuje się napary, wywary, ekstrakty wodne i alkoholowe.

Czemu krwawnik jest taki ważny i jak działa?

Ludowe zastosowania Achillea Millefolium pokrywają się wyraźnie z działaniem biologicznym związków, które zawiera ta roślina. KRWAWNIK! Jak sama nazwa wskazuje, zioło to odpowiada za hamowanie krwawień wewnętrznych i zewnętrznych. Zawdzięcza to achilleinie, która jest silnie hemostatyczna (zatrzymywanie krwawienia). W przypadku działań przeciwzapalnych i przeciwświądowych pomocne stają się takie związki jak azuleny, chamaazuleny, laktony seskwiterpenowe, mentol, kamfora, taniny, sterole czy triterpeny. Ciekawe jest to, że azuleny nadają niebieską barwę lotnemu olejkowi pozyskiwanemu z tej rośliny. Jednak nie wszystkie odmiany i gatunki krwawnika zawierają ten składnik.

krwawnik w kosmetyce kwiat paproci
kwitnący krwawnik

Za miejscowe uśmierzanie bólu i działanie przeciwgorączkowe odpowiadają pochodne kwasu salicylowego ,eugenol i mentol. Krwawnik zawiera również niewielkie ilości tujonu. Dlatego tego zioła nie wolno stosować w ciąży i podczas karmienia piersią. Tujon słabo rozpuszcza się w wodzie, więc nie jest go wiele w naparach.

Napary z ziela mogą łagodzić negatywne objawy w okresie menstruacji i regulować działanie układu rozrodczego kobiety. To niezastąpione zioło w mieszankach przy bolących i obfitych menstruacjach. Krwawnik stosowano również w chorobach wrzodowych oraz przy zwalczaniu pasożytów w układzie moczowym.

Uwaga! stosowany przez długi czas może powodować zatrucia i bóle głowy. To silne zioło, nie używamy go to robienia smacznych herbatek, a jako surowiec leczniczy.

Zastosowanie krwawnika w kosmetyce

Najistotniejszą cechą krwawnika wykorzystywaną w kosmetyce jest działanie ściągające, które ułatwia zamykanie porów oraz oczyszczanie cery tłustej i trądzikowej. Ponadto wyciągi z ziela łagodzą zapalenia skóry i wpływa na usuwanie martwych komórek z jej powierzchni. Olejek lotny to działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. W medycynie ludowej zalecano dodawane krwawnika do kąpieli przy reumatyzmie i złym samopoczuciu. Ekstrakty z krwawnika najczęściej są stosowane w takich produktach jak, kremy, szampony czy pasty do zębów.

Jak więc najlepiej wykorzystać krwawnik w pielęgnacji skóry?

Szczęśliwym posiadaczom wanny polecam dodawać do kąpieli relaksacyjnych razem z piołunem i chlorkiem magnezu. Warto skorzystać z naparu w formie toniku, który wpłynie na regulację wydzielania sebum, domknie rozszerzone pory oraz pozwoli zaleczyć ranki, krostki oraz niedoskonałości skóry.

Krwawnik może być przyczyną alergii kontaktowych, które często powodowane są przez rośliny z rodziny Compositae, o których jeszcze wspomnę w tym aspekcie.

Bibliografia:

Hlava B.,Rośliny kosmetyczne, B, Praha, 1982

Chandler R. F., Hooper S. N., Harvey M. J., Ethnobotany and phytochemistry of yarrow, Achillea millefolium, Compositae, Economic Botany, 1982

Nowak K., Ogonowski J., Szulc K., Application and characteristics of Achillea millefolium and its oil, Chemik, 2010

Raal A.,Orav A., Arak E., Phytochemical analysis of the essential oil of Achillea millefolium L. from various European Countries, November 2006, Natural Product Research 20(12):1082-8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − jeden =